Biztonságban a grillszezonban

Tudjuk magunkat is biztonságban!2024. április 11., csütörtök

A tavaszi idő beköszöntével sokan éreznek kedvet a grillezéshez, nem mindegy azonban, hogyan tesszük ezt. Könnyen elkövethetünk ugyanis olyan hibákat, amelyeknek égési sérülés vagy akár tűzeset lehet a vége. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni.

Ha hosszabb kihagyás után szeretnénk használni a berendezést, érdemes a rácsokat enyhe mosószeres vízzel átmosni, majd a grill belsejét is áttakarítva, a sütőt hosszabb ideig kiégetni, hogy a vegyi anyagok távozhassanak, és ne kerüljenek az ételbe. Célszerű egy biztonságos helyet kijelölni a grillsütő számára: legyen távol bokroktól, száraz ágaktól, és ügyeljünk arra is, hogy vízszintes talajra helyezzük.

  • A balesetek megelőzése érdekében készítsünk a közelbe egy vödör vizet!

  • Ne használjunk alkoholt, használt sütőolajat, benzint vagy petróleumot a tűzgyújtásra, mert szúróláng keletkezhet. Szerezzünk be a célnak megfelelő folyékony, krémszerű vagy szilárd gyújtóanyagot.

  • Gyerekeket ne engedjünk a tűz közelébe, mert elég egy óvatlan pillanat, és megéghet a kezük, rájuk cseppenhet a forró zsír.

  • Saját testi épségünk érdekében ajánlott kötényt és kesztyűt viselni.

  • Kerüljük a bő ruházatot, mert könnyen belelóghat a tűzbe és lángra kaphat.

  • Gondoskodjunk hosszú nyelű grilleszközökről, amelyeket biztonságosan tudunk használni, és úgy helyezzük el őket, hogy ne forrósodjanak át.

  • Szélvédett helyen állítsuk fel a grillt, hogy az izzó parazsat ne vigye messzire az esetleg hirtelen feltámadó szél.

  • Társasházak erkélyén tüzet gyújtani csak a tűzrendészeti szabályoknak megfelelően lehet. Ha a tűzvédelmi házirend nem tiltja a sütögetést, akkor is csak elektromos grillsütővel próbálkozzunk. Gázpalackkal, fával, faszénnel ugyanis tilos az erkélyen grillezni.

  • Annak érdekében, hogy gázzal biztonságosan grillezhessünk, a grillsütőnek kettős nyomásszabályozóval kell rendelkeznie. A nyomásszabályozó megakadályozza, hogy a nagy nyomású gáz  a szükségesnél nagyobb lángot és így veszélyhelyzetet okozzon.

  • Soha ne mozgassuk a forró vagy bekapcsolt sütőt, mert balesetveszélyes.

 

Az óvintézkedések mellett fontos, hogy legértékesebb ingóságainkat, otthonunkat, nyaralónkat a tűzkárok ellen biztosítással is védjük. Egy lakásbiztosítás ugyan nem tudja megelőzni a lakástüzet, de nagy segítséget tud nyújtani a váratlan helyzet okozta kiadások fedezésében. Használd online lakásbiztosítás kalkulátorunkat és válaszd a számodra legmegfelelőbbet!

https://www.eurorisk.hu/biztositasok/lakasbiztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.04.29
PoweredBy: SK Trend Kft